763475x bekeken sinds 12 juni 2012
Teamblog

Laatste 10 blogs

UEFA’S NIEUWE SPEELTJE > THE NATIONS LEAGUE

Uefa’s nieuwe speeltje > The Nations LeagueHet interlandvoetbal in Europa staat voor de grootste verandering sinds jaren. Alle 55 bij de UEFA aangesloten landen worden verdeeld over vier divisies. Lees verder > uitleg

Uitleg opzet UEFA Nations League: Klik-Hier

Zware loting > fraaie test voor het nieuwe Oranje
Pot 1: Duitsland, Portugal, België, Spanje
Pot 2: Frankrijk, Engeland, Italië, Zwitserland
Pot 3: Nederland, Kroatië, IJsland, Polen
Loting 24 januari 2018

Het Nederlands Elftal wordt dus gekoppeld aan een land uit pot 1 en ééntje uit pot 2. De groepsfase staat volgend jaar van september tot november op het programma. Alle ploegen in poules van drie treffen elkaar tweemaal. De winnaars van iedere groep strijden in juni 2019 verder.
Het kwalificatietoernooi voor het EK van 2020 start pas in maart 2019. Daarin zijn twintig van de 24 plaatsen voor de volgende Europese eindronde te verdienen. De Nations League telt vier divisies. In iedere divisie is uiteindelijk een plaats voor het EK te winnen. Dat geldt voor ploegen die tijdens de EK-kwalificatie met lege handen zijn blijven staan.

Update nieuw Oranje
Hopelijk heeft de nieuwe bondscoach daadkracht en ballen om een nagenoeg fris en fruitig nieuw Oranje te formeren aangaande de lange termijnplanning. In mijn beleving is dat kwalificatie WK 2022. Dus hoop ik van harte dat erg veel jonge talentvolle spelers aan het nieuwe Oranje wordt toegevoegd, versterkt met een aantal routiniers. Want die heb je ook vast en zeker nodig. Alleen al om die jonkies goed te ondersteunen.

Kandidaten Oranjespelers
Vertrekpunt > 01-01-2018
Keepers: Cillissen, Drommel, Bijlow
Verdediging:Tete, Karsdorp, Fosu-Mensah, de Ligt, v Dijk, Bruma, Rekik, Kongolo, Drongelen, Haps
Middenveld: de Jong, van Beek, Vilhena, Clasie, Fer, Pröpper, Klaassen, Aké, Wijnaldum, Vormer
Aanval: El Ghazi, Kluivert, Boëtius, Janssen, Dost, Weghorst, Locaida, Depay, Promes, Berghuis

Aandachtspunt
> ontwikkeling spelers Jong Oranje O19 & O20
> ontwikkeling jonge spelers Eredivisie

Kandidaat Bondscoach > Jurgen Klinsmann
De Boer heeft weliswaar nu toch interesse maar staat liever wekelijks op het veld te dartelen, al heeft hij nu niet bepaald een succesvolle periode achter de rug. Ditzelfde riedeltje geldt ook voor Koeman, tevens na een teleurstellend seizoen bij Everton. Huidig assistent Gullit wil graag dit stokje overnemen, alleen is hij niet capabel genoeg. Ook namen van Ten Hag, Cocu en van Bronkhorst doen de ronde. Al zie ik hen momenteel als clubtrainer aan het roer staan.
Naast een Hollands trainersgilde, worden ook Duitse trainers genoemd, zoals de oud Dortmund trainer Tuchel en oud Europees en Wereldkampioen Klinsmann, die na een uiterst zwakke periode van het Duitse Elftal in 2004 de honneurs als bondscoach overnam. Waarbij Klinsmann besloot om drastisch in te grijpen. Hij begon zijn spelerskern te verjongen en hield geen rekening met de reputatie van spelers, enkel met hun prestaties.
Die daadkracht/visie en mede op basis van zijn roemrijke ervaringen zowel als speler en als trainer gaat mijn voorkeur uit naar Jurgen Klinsmann: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 07 december 2017 | 0 Reacties

IS KRITIEK OP PERIODISERINGSMODEL VERHEIJEN TERECHT?

Is kritiek op periodiseringsmodel Verheijen terecht?Momenteel krijgt deze inspanningsfilosoof er stevig van langs en staat zijn trainingsleer in het voetbal bij een categorie trainers ter discussie.
Lees verder >>

Afgelopen week kopte Sjoerd Mossou een column in het AD, waarbij ik het dit keer volledig met hem eens ben. Daarbij schets hij prima het gedachtegoed achter het periodiseren, alsmede een sneer naar trainers die van mening zijn dat deze trainingsaanpak schuldig zou zijn aan de huidige voetbalcrisis.
Lees column: Klik-Hier

Visie Raymond Verheijen
Een uitleg: Klik-Hier

Wat is periodisering?
Een prima uitleg, mede door onderliggende links: Klik-Hier

Eigen werk-/hamdelswijze
Bij bepaalde leeftijdscategorieën heb ikzelf elk seizoen het periodiseringsmodel toegepast, omdat het simpelweg goed kan werken, mits je die trainingsmethode consequent en op de goede wijze toepast. Bovendien hanteer ik een speelwijze (1-3-4-3) met hoog pressievoetbal van jewelste, waardoor het essentieel is dat alle spelers over een uitstekende voetbalconditie beschikken. Echter staat aan de basis – centraal – vanzelfsprekend de voetbalkwaliteit van elke speler. Maar je voetbalt op alle fronten zoveel beter mits je ook over een goed conditioneel vermogen beschikt.
Of we tijdens de training op technisch vlak actief zijn, grote of kleine partijvormen spelen, alles valt samen met het wekelijks toepassen van verschillende conditionele prikkels. Tevens hebben we in al die seizoenen met regelmaat ook in het laatste deel van de wedstrijd toegeslagen, omdat we als team uiteindelijk ook op conditioneel vlak de betere waren, wat mede heeft geresulteerd in fantastische voetbaljaartjes met erg veel sportieve voetbalsuccessen, zowel als team als op individueel vlak. Korte impressie: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 07 december 2017 | 0 Reacties

BETAALD VOETBAL HOUDT VOORALSNOG HERVORMINGEN TEGEN

Betaald Voetbal houdt vooralsnog hervormingen tegenHet Nederlands voetbal ligt aan gruzelementen en de BVO Holland handelt vooral naar eigen belang in plaats van het poldervoetbal grondig te renoveren.
Lees verder >> (klik op foto/titel)

Eigen Belang nekt de broodnodige hervorming
Alle tot dusver voorgestelde plannen zijn tot op heden door de profclubs van tafel geveegd. Of het nu ging om de discussie kunstgras versus natuurgras, aanpassing van de Eredivisie van 18 naar 16 clubs, verdeling tv-gelden, promotie en degradatieregeling, hervorming piramide voetbal, verbeteren doorstroming van de beloftenteams en bescherming kwaliteit van de jeugdopleidingen, werd dit alles linea recta naar de prullenbak verwezen.
Hoe dit kan? Omdat we een krankzinnig systeem hebben opgesteld waarbij de profclubs met elkaar hebben afgesproken dat 5/zesde van de stemmen de vereiste meerderheid moet hebben, alvorens een voorstel daadwerkelijk kan worden doorgevoerd. Tot dusver haalde geen enkele hervorming van naam de vereiste aantal stemmen. Met als gevolg dat er dus niets verandert. Dit vanwege het feit dat teveel profclubs slechts handelt naar eigen belang. Zo achterlijk is deze BVO Nederland wat heeft geresulteerd in de teloorgang van het mondiaal ooit zo geroemde Hollands (Totaal) Voetbal. Al die glans is vergane glorie.

Gebrek aan daadkracht en lange termijnvisie
De Eredivisie is inmiddels qua niveau een beschamende Mickey Mouse competitie, met over het algemeen zeer beperkte voetballers dat in een zeer traag slaaptempo handelt en tegelijk raken de Nederlandse clubs geen knikker meer buiten de landgrenzen. Is Oranje gedegradeerd tot B-staatje en tevens tot het lachertje van Europa, terwijl BVO Nederland in een impasse zit als het gaat om broodnodige hervormingen. Hetgeen laat zien dat bij al die beleidsbepalers een groot gebrek is aan een gezonde voetbalvisie, daadkracht en een lange termijnplanning om het Nederlands voetbal eindelijk uit het slop te trekken. Wat juist door hun handelswijze tot stand is gekomen. Tegelijkertijd kan de Bvo trainers een uiterst kritische zelfreflectie toepassen, omdat zij mede verantwoordelijk zijn aangaande het zeer matige Nederlands voetbalniveau. Bovendien kan de Knvb ook de hand in eigen boezem steken, vanwege het veel te gemakkelijk toekennen van de trainersdiploma’s. Dit uit eigen ervaring en via discussies met de Knvb docenten omtrent dit hete item.

Knvb > Technisch Directeur (TD)
Wil de Knvb het Nederlands voetbal daadwerkelijk verbeteren/beschermen en in de toekomst die hervormingen dan doorvoeren, wat een groter belang dient dan slechts een enkel clubbelang, dan zal men in Zeist meer autonomie moeten toe eigenen. Vanzelfsprekend zullen de clubs invloed moeten hebben, maar anders dan de vereiste 5/6de van de stemmen. Dit heeft de praktijk al een decennia lang bewezen. Zo is Gudde en consorten momenteel achter schermen drukdoende om de nieuwe TD binnen te hengelen. Benieuwd welke daadkrachtig en heldere visionair ten tonele verschijnt.

Aanvullende puntjes
Naast de voorgenomen hervormingen, nog wat aandachtpuntjes vanuit mijn pen:
* max 3 buitenlanders per club tijdens competitiewedstrijd
* meer opgeleide jeugdspelers basisplaats (toekomst Oranje)
* spelregelwijziging > introductie selfpass > invoeren bij vrije trap, corner, uitbal

Revolutie op komst?
Op 18 december, tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, bezweren de betrokkenen dat er een revolutie wel degelijk aanstaande is. De Eredivisie gaat op de schop in één alomvattend plan. Ben erg benieuwd wat de Knvb en BVO beleidsbepalers/visionairs uit de hoge hoed tovert.
,

Visie Willem van Hanegem i.r.t. bvo jeugdtrainers: Klik-Hier

Een bredere uiteenzetting voorgenomen hervormingen: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 05 december 2017 | 0 Reacties

KNVB: RINUS DE ONLINE - ASSISTENTTRAINER

Knvb: Rinus de online - assistenttrainerDeze Knvb online tool biedt voetbaltrainers gratis toegang tot honderden oefeningen, kant-en-klare trainingsschema’s om jeugdvoetballers optimaal te laten genieten. Alle gratis info: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 03 december 2017 | 0 Reacties

BASISTECHNIEK CRUCIAAL VOOR GOED VERVOLG

Basistechniek cruciaal voor goed vervolgDe Wiel Coerver leermethode is voor elke beginnende voetballer essentieel voor de basisontwikkeling.
Basistechniek: Klik-Hier (youtube legio alternatieven)
Basis en vervolg, een voorbeeld: Klik-Hier .. Succes!
Lees verder | Auteur: Jan | 02 december 2017 | 0 Reacties

RESULTAAT 3 TENOREN: WINST, GELIJK EN VERLIES

Resultaat 3 tenoren: winst, gelijk en verliesSpeelronde 10 > wisselend succes
SVL > Uitslagen/stand 1e klasse: Klik-Hier
CDW > Uitslagen/stand 2e klasse: Klik-Hier
SVF > Uitslagen/stand 4e klasse: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 29 november 2017 | 0 Reacties

SPORTVERKIEZINGEN 2017 > AFSCHAFFEN?

Sportverkiezingen 2017 > afschaffen?Het vergelijken van elkaars prestaties is knap lastig en mede door persoonlijk voorkeur stemmers geeft dat niet altijd een goede afspiegeling van Nederlands beste sporters. Visie Thijs versus Sjoerd: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 29 november 2017 | 0 Reacties

HERSTEL CRISISPERIODE EN VOETBALPIRAMIDE

Herstel crisisperiode en voetbalpiramideOranje gedegradeerd tot B-landje, clubs Europees onder benedengrens, update piramide: Klik-Hier
Herstelperiode België: Klik-Hier
Herstelperiode Duitsland: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 26 november 2017 | 0 Reacties

MOEILIJKE PERIODE VOOR DE DRIE TENOREN

Moeilijke periode voor de drie tenorenEensgezindheid troef tijdens 9e speelronde
SVL > Uitslagen/stand 1e klasse: Klik-Hier
CDW > Uitslagen/stand 2e klasse: Klik-Hier
SVF > Uitslagen/stand 4e klasse: Klik-Hier
Lees verder | Auteur: Jan | 26 november 2017 | 0 Reacties

UPDATE: EVALUATIE NA 10 WEKEN 6VS6 PUPILLENVOETBAL

Update: evaluatie na 10 weken 6vs6 pupillenvoetbalVoorafgaand aan deze innovatie was verreweg het merendeel van voetballend Nederland vrij sceptisch omtrent deze verandering. Inmiddels positieve geluiden. Lees verder > overzicht evaluatie update

Update 22 november
Wellicht heeft columnist Sjoerd Mossou mijn blog gelezen, want hij kopte een dag later met zijn visie in het AD aangaande het niet officieel bijhouden van uitslagen/stand bij de Fjes. Scroll naar beneden voor het lezen van zijn column.

Het oude 7tegen7
Twee decennialang ben ikzelf al groot voorstander om het pupillenvoetbal op kleinere velden te laten spelen. Dat had vooral te maken dat CDW al 3 van die kleine veldjes ter beschikking had en zodoende meer voordelen bood dan op een half veld. De praktijk bewees dat wekelijks.
Op een half veld verzopen al die kleine smurfen en was nagenoeg de betere spelertjes met name vaak aan de bal. Tijdens mijn trainersopleidingen werd door de Knvb docenten met regelmaat zeer positief gerefereerd naar de kleine CDW pupillenveldjes. Toch heeft het helaas jaren moeten duren eer men ook in Zeist overstag is gegaan. Die innovatie kwam pas tot stand nadat het Nederlands voetbalniveau zienderogen de pijngrens benaderde en Oranje zich stapsgewijs kwalificeerde tot een B-status voetballandje.

Voorbereiding nieuwe pupillenvoetbal > sceptische houding
Tijdens een van de Knvb introductiedagen ben ik destijds naar Woudenberg afgereisd om de Zeister Visie te aanhoren. Tot mijn verbazing was ruim 90% van de aanwezige clubs zeer terughoudend omtrent het nieuwe pupillenvoetbal. Van pragmatisch denken was die avond nauwelijks sprake. Daar lag voor de Knvb een enorme uitdaging om de nieuwe visie breed aan voetballend Nederland te presenteren. Hetgeen resulteerde in een batterij aan demonstratiedagen. Dit door het hele land. Gaandeweg raakten steeds meer clubs positief gestemd en constateerde zelf dat het 6vs6 voetbal op een klein speelveld meer voordelen bood dan het 7vs7 op een half veld. Maar de helft van de verenigingen zag die voordelen nog niet, gesteund door de grote media aandacht van oa de Telegraaf en Voetbal Inside die dit Knvb plan “Winnaars van Morgen” compleet afserveerden.

Laatste fase > Testpilot
De Knvb en FC Utrecht organiseerden op Zoudenbalch een allerlaatste testpilot waarbij alle nieuwe voetbalvormen aanbod kwam, zoals het 2vs2, 4vs4, 6vs6 en 8vs8. Daarbij had ik van de Knvb een uitnodiging ontvangen zoals andere jeugdopleiders van de grote clubs uit de provincie. Ons werd gevraagd om zeer kritisch naar de spelvormen te kijken en tezamen op het veld de positieve en negatieve punten te belichten om gezamenlijk elke vorm trachten te verbeteren.
Van te voren had ik me als doel gesteld om absoluut de selfpass, het indribbelen van de bal bij uitbal, corner en vrije trap, ter introductie aan te kaarten. Echter stond ik tijdens die pilotdag daar behoorlijk alleen in. Na wat onderbouwing van mijn kant kreeg ik van de Knvb verantwoordelijke het voordeel van de twijfel. Zo waren er 2 veldjes 6tegen6. Op een veldje de standaard versie, op de andere werd de selfpass geïntroduceerd. Binnen no time was bijna iedereen om en constateerde de grote voordelen van deze nieuwe spelregel. De snelheid van het spel ging er aanzienlijk op vooruit, maar bevorderde ook het spelinzicht van de spelertjes.
Nadien werd er op elk veld met de selfpass gespeeld. Mijn missie was geslaagd. Alleen restte de hamvraag of de Knvb deze regel daadwerkelijk zou invoeren. Ja dus.

Seizoen 2016-2017 introductie 6vs6
Om de clubs niet direct op te zadelen met alle vernieuwingen heeft de Knvb ervoor gekozen om deze spelvormen stapsgewijs in te voeren. Dit seizoen kwam dus de introductie van het 6tegen6 voor de leeftijdscategorie O8 en O9. Knvb uitleg via filmpje: Klik-Hier

Evaluatie na 10 weken 6 tegen 6> zeer positief
Als ik zo de afgelopen weken de vele voetbalsites tot mij neem, dan constateer ik dat bijna elke club zeer enthousiast is omtrent deze pupillen verandering. Voor de kinderen is het sowieso een hele verbetering, want die komen door de kleinere veldjes veel en veel meer aan de bal. Zo hebben zij allen dus meer balcontacten, wat een grotere bijdrage levert aan de ontwikkeling en het spelplezier. Tevens wordt er gigantisch veel gescoord. Zij zijn de absolute winnaars. En juist daar gaat het om. Echter is er nog een cruciaal puntje ter verbetering van ontwikkeling en plezier: Klik-Hier

Discussiepuntjes 6vs6
Naast de positieve geluiden kom ik zo gaandeweg ook wat aandachtspuntjes tegen die met regelmaat op diverse clubsites terugkeren:

1. De rol van Spelbegeleider (scheidsrechter)
Over de rol van de spelbegeleider verschillen de meningen per vereniging nogal. Van helemaal afzijdig houden, alleen fluiten wanneer het nodig is of een meer ondersteunde rol. Persoonlijk ben ik voor een ondersteunende rol, waarbij de kinderen in mijn beleving voornamelijk in eerste instantie zelf het spel moeten leren ontdekken. Zoals wij dat vroeger op straat deden. In het uiterste geval komt die ondersteuning om de hoek kijken.

2. Geen uitslagen en ranglijst
Langs de lijn is dit item verreweg het grootste twispunt. Met name bij de ouders. Natuurlijk zullen er voetballertjes zijn die de stand graag willen weten, maar het gros van de kinderen zou het worst zijn. Ben van mening dat vooral de ouders/coaches dit een hekel punt vindt.
Update 22 november
We worden op ons wenken bediend, want slechts 1 dagje later staat een prima uiteenzetting van Sjoerd Mossou in het AD: Klik-Hier

3. Afmetingen doeltjes
Veel clubs vinden dat er te vaak te grote uitslagen plaatsvinden en een overweging waard om de afmeting van de pupillendoeltjes kritisch tegen het licht te houden. Men vindt 15 á 20 doelpunten om je oren krijgen iets teveel van het goede.
Nu kan je natuurlijk de doelen kleiner maken, de weg van de minste weerstand, maar dat is in mijn beleving juist de verkeerde weg. Laat je team eerst beter leren verdedigen en de keeper zich beter ontwikkelen. Juist deze twee linies is gebleken dat Nederland daar de laatste tien jaar op alle fronten is tekort geschoten. Dus ga nu niet de doelen aanpassen. Leer de keeper eerst beter leren keepen en de verdedigers beter leren verdedigen. En leer deze twee linies beter samenwerken. Pas dan gaan spelers individueel en als team positieve ontwikkelingsstappen maken.

Verzoekje aan keeperstrainers
Graag keepers beter aanleren hoe ze een bal klemvast moeten pakken. De huidige leermethode resulteert dat maar weinig jeugdkeepers echt klemvast zijn! Hierbij een voorbeeldje van Nederlands beste keeper aller tijden: Klik-Hier

Tot slot > blik op seizoen 2018-2019
Deze drie punten zal door de Knvb ongetwijfeld worden meegenomen in een tussentijdse evaluatie. Wordt vervolgd. Binnenkort volgt op deze site een blog aangaande de nieuwe voetbalvormen voor het seizoen 2018-2019. Dit betreft dan de categorie O10, O11 en O12.
Lees verder | Auteur: Jan | 21 november 2017 | 0 Reacties